Ubuntu Kurulum Yazı Dizisi - 2

Wubi kurulumuyla yaşadığım sorunlardan sonra artık Windows’tan bağımsız bir kurulumun zamanı gelmişti. Bu kurulumdan elde etti tecrübeleri paylaşacağım.

Bu şekilde bir kurulum için PC’deki harddiskiniz zaten bir kaç bölümden oluşuyorsa(C,D,E) bunlardan bir tanesine LiveCD’den Ubuntu kurulumu yapabilirsiniz. Kurulum sırasında o bölümü bütünüyle formatlayacaktır, verilerinizi yedeklemeyi unutmayın. Ancak benim gibi Harddiskiniz tek parçadan oluşuyorsa bölümlendirmek(partitioning) gerekecek. Bunun farklı yöntemleri var tabi. Windows üzerinden yapabilirsiniz. Ancak bence LiveCD bütün ihtiyacımızı karşılayacaktır.

Bu kurulum sonrasında yine booting öncesi, bir ekranda bize Ubuntu’yu mu, Windows’u mu yüklemek istediğimizi soracak. İdeal kurulum biz yeniler için bence Windowsun yanına kurmak çünkü windowstan tamimiyle kurtulamıyoruz. Günümüzde pazar payından dolayı bir çok şey windows üzerinden piyasaya çıkıyor bazı özel durumlarda windowsa tekrar döneceğiz. Açık kapı bırakmakta fayda var :) Bütün yedeklemelerimizi yapalım ve sırasıyla işlemlere bakalım.

Rehberimiz tabiki ubuntu.com olacak. Ordaki kaynaklar, yardımcı sayfalar İngilizce ancak ben burada anahtar kelimeleri yazdıktan sonra gerekli dokümanlari Türkçe netten bulabilirsiniz bence.

Kendi kurulum aşamalarımdan bahsediyorum. Sonraki kurulumlarda bana ve yeni başlayanlara rehber olması açışından.

Öncelikle LiveCD ye ihtiyacımız var. Bunun için gerekli adımlara bakalım

Not : Eğer farklı çıktıysa panik yapmayın. Çünkü benim indirme işlemim sorunsuz olmasına rağmen farklı bir değer üretiyordu. ask.ubuntu.com’daki bir soruya verilmiş cevaptan ve benim kurulum sırasındaki ufak slayta gördüğüm bir resimde 5 ağustosa ait bir tweet vardı. O değerlerin olduğu sayfaya bakırsanız son güncellenme tarihi baya bir eski. Bu durumda indirilen dosyalar güncellenmesine rağmen md5Hash lar güncellenmemiş. Ama yine de indirme işleminiz sorunsuz sonuçlandığından emin olun, gerekirse bir daha indirin.

Neyse iso dosyamız hazır, CD ler hazır. Bize iso dosyasını CD ye yakmak için bir program lazım. Eğer sisteminizde bu işi yapacak bir program yoksa şu programı deneyebilirsiniz. Açık kaynak bir yazılım : https://infrarecorder.org/ . Kurduktan sonra üsteki menüden actions/burn image seçiyoruz ve ayarlardan anlamıyorsak karışmayalım. Ama yazdırma işlemini en düşük hızda yapalım. Süresi çok uzun olmayacak korkmayın :) Eğer bunu başarıyla yaptıysak windows ile işimiz bitti. CD ’nin windows ta içeriğini göremezseniz bile yine de sorun yok en azından ben de öyle olmuştu. CD yi yerleştiriyoruz. PC’yi yeniden başlatıyoruz. Başlarken BIOS’a girmemiz için bir kaç saniyelik görüntüde hangi tuşa bakmamız gerektiğini söyleyecektir. Genelde fonksiyon tuşlarından oluyor. Her BIOS sistemi için farklı olabiliyor. f3,f5,f8 falan gibi. Buraya girdikten sonra korkmayın, ayarları pek kurcalamasanız sıkıntı olmaz. Boot bölümünden sıralamaya bakarsanız. [Seçim işlemleri klavye tuşlarıyla oluyor]. En üste harddisk gözükecektir. Bu kısımda ekranın altında yerlerini nasıl değiştireceğiniz, hangi klavye tuşunun ne işe yaradığı en alta yazmalı. Ben istediğimin üzerinde aşağı/yukarı ok işaretleriyle gidiyordum. f5 ve f6 altı ile yerlerini değiştiyordum. Neyse ilk sıraya CD/DVD yi alın. Çıkış yapın ve değişiklikleri kaydedin. Sonra PC yeniden başlayınca korkunç bir gürültüyle CD den sistem başlayacak.

TRY ve INSTALL seçenekleriyle bir ubuntu penceresi karşımıza gelecek. Dilimizi seçtikten sonra TRY/Dene diyebiliriz. Çünkü sistemi denediğimiz sırada bile masaüstünde bize kurulum için şans verilecek. İşletim sistemini biraz karıştırdıktan sonra masaüstündeki installer’a tıklayın. Şu adresteki ekran görüntülerinden 5.adımda install ubuntu alongside them seçin eğer diğer seçenekler hakkında bilginiz yoksa. Bu durumda HDD tümü gelecek ve çizelgenin sağ tarafında Ubuntu için bir alan ayırmanız için izin verilecek. 50GB yeterlidir ve bence gerekirse sonradan artırabiliyorsunuz. Bu işlem zaten başlamadan uyarı veriyor ama yine de ekstra sabırlı olmanızda sabır var. O işlem elbet son bulacak, gidin bir çay için. O harddiskteki etrafa dağılmış windows parçalarını taşıyıp gerekli alanı kendine göre formatlayacak gibi düşünebilirsiniz. Harddiskiniz doluysa işlem biraz zaman alabiliyor. Zaten buraya kadar sorun yaşamadıysanız gerisi windows’un next-next-next kurulumlarından bir farkı yok.

Umarım yeterince(fazlaca oldu bence) açık olmuştur. Sorunsuz bir kurulum sonucu Ubuntulu günleriniz başlamıştır. Kolay gelsin.